Erősáramú kábelek szigetelése

Erősáramú kábelek szigetelése

Az erősáramú kábelek szigetelése szempontjából két alapvető érszerkezetet különböztetünk meg, a sodrott és a tömör kivitelt. A sodrott ereket osztályozzuk hajlékonyság és nem hajlékonyság szerint.

A szigetelési eljárás kiválasztását, szinte mindig teljes mértékben a felhasználás körülményei döntik el. Már a gyártás folyamán figyelnek arra, hogy a kábel a megfelelő szigetelést kapja. A kábelek szigetelőrétegét, akár több szigetelőanyag kombinációja is képezheti.

Napjainkban a legelterjedtebb szigetelő anyagnak a PVC (polivinil-klorid) számít. A PVC olcsón előállítható, jól feldolgozható, kedvező villamos paraméterekkel rendelkezik és kémiailag jól ellenálló. A PVC lángállóság szempontjából, önkioltónak minősül, ez azért jó mert ha meggyullad, amint a külső a hatás megszűnik, a PVC is elalszik.

A PVC-n kívül még rengeteg nagyon elterjedt szigetelő anyag van, de napjainkban ez a leginkább használt szigetelés.

Az erősáramú kábelek szigetelése vizsgálata az MSZ 13207:2000 szabvány szerint történik. (0,6/1 kV-tól 20,8/36 kV-ig terjedő névleges feszültségű erősáramú kábelek és jelzőkábelek kiválasztása, fektetése és terhelhetősége, 2000. június)

Forduljon hozzánk bizalommal, ha érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálatra van szüksége. Mind az új, mind az üzembe-helyezés előtti, közhasználatban “nullás” felülvizsgálat elvégeztetésében.