Erősáramú kábelek szigetelése

Erősáramú kábelek szigetelésvizsgálat

Felhívjuk tisztelt megrendelőink figyelmét rá, hogy a kábelszigetelésvizsgálat nem időszakos felülvizsgálat. Kábelek szigetelésvizsgálatait, feszültség aláhelyezést megelőzően, azaz üzembehelyezést megelőzően kell felülvizsgálni. Továbbá sérülés, mozgatás, javítás, hiba és természetesen csere esetén ismételten el kell végezni a felülvizsgálatot.

Miért kell üzembehelyezést megelőzőek kábelszigetelés vizsgálatot végezni?

A kábelek belső szerkezetében, burkolatán esetlegesen a kábelfej kialakítása során nemkívánt sérülések keletkezhetnek, melyek hatására a kábel üzembehelyezéskor berobbanhat, vagy a környezetbe szivárgó áramot táplál. Ennek eredménye a közhasználatban „kóbor áram” kifejezés, ami valójában szivárgó áram.

Miért káros a szivárgó „kóbor” áram?

A szivárgó áram első és egyben legnagyobb veszélye az áramütés, mely a kábel közelében megemelkedett földpotenciál miatt keletkezik. A szivárgó áramot a környezetbe juttató hibás kábel. pl.: kapu mozgatónk kábele a földbe van fektetve, azon sérülés keletkezett folyamatos az áram szivárgás ez esetben. Mi a nedves földön mezítláb locsolunk, miközben a jól kialakított EPH rendszerbe bekötött vízcsövünkön keresztül zárjuk az áramkört, miközben elzárjuk a fém vízcsőhálózatra kötött kerti csapot. Az áramütés garantált! Kimenetele akár halálos is lehet!

Mi történik, ha nem vesszük észre a „kóbor”, szivárgó áramot?

Az első jelenség az, hogy ha minden fogyasztó le van kapcsolva, villanyóránk továbbra is forog, azaz fogyasztás tapasztalható. Ennek oka az, hogy a szivárgó áram egy közeli földpotenciál felé folyik, ez esetben villamos teljesítményfelvétel történik, melyet a mi villanyóránkon keresztül táplál a villamos hálózat. Nagysága a zárlat több tényezőjétől függ. Pl.: Kábel sérülés nagysága, föld nedvességtartalma, hőmérséklet, fektetési mélység stb.

Hogyan védekezzünk szivárgó „kóbor” áram akár halálos kimenetelű baleset bekövetkezése ellen?

Javasoljuk, hogy már az első fogyasztói elosztó táblában legyen Áram Védő Kapcsoló (ÁVK) közhasználatban „FI relé”. Az ÁVK lényege pont a szivárgó áram érzékelése, így a nem megfelelő hálózat elemeinek föld felé folyó áramának érzékelésekor automatikus lekapcsolás történik. Javasolt megszólalási áram értéke 30 mA. Élet védelem céljára ennél nagyobb értékű ÁVK beépítése nem megfelelő, tekintettel rá, hogy az átlagos értékű emberi testen áthaladó áram, mely halált okozhat 25 mA (több forrás 5, illetve 15 mA-t említ)

Mi van akkor, ha az ÁVK sokszor lekapcsol?

Többségében nem az ÁVK hibázik. Tapasztalataink szerint, szinte minden esetben egy berendezés, vagy a hálózat okozza a nem kívánt, ámde életmentő lekapcsolást. Javasoljuk, hogy több ÁVK-t építsenek be az épületbe. Pl: szintenként egy-egy darab, továbbá kapu, szivattyú, szauna, medence, kertvilágítás szintén egy-egy darab beépítése célszerű. Ezáltal nem egy egész épület bénul meg, illetve borul sötétségbe, hanem csak lokális hibák tudnak kialakulni, melyek nem befolyásolják az összes rendszer működését.

Kábelekről bővebben:

Kábel az, amit a gyártó kábelnek minősít. Nem összekeverendő a tömlő, vagy tömlőszerű vezetékekkel, melyek közös köpenyben vannak. Ilyennel találkozunk otthon például a porszívónk „zsinórja” nem kábel.

Erősáramú kábelek szigetelése

Annak belsőjében több ér található, minden ere önállóan szigetelt és az összes eret egy közös köpeny védi. Ez az úgynevezett „kis kábel” önmagában földbe fektetésre nem alkalmas.

Az erősáramú kábelek szigetelésvizsgálatai szempontjából két alapvető érszerkezetet különböztetünk meg, a sodrott és a tömör kivitelt. A sodrott ereket osztályozzuk hajlékonyság és nem hajlékonyság szerint.

A szigetelési vizsgálati eljárás kiválasztását, szinte mindig teljes mértékben a felhasználás körülményei döntik el. Már a gyártás folyamán figyelnek arra, hogy a kábel a megfelelő szigetelést kapja. A kábelek szigetelőrétegét, akár több szigetelőanyag kombinációja is képezheti.

Napjainkban a legelterjedtebb szigetelő anyagnak a PVC (polivinil-klorid) számít. A PVC olcsón előállítható, jól feldolgozható, kedvező villamos paraméterekkel rendelkezik és kémiailag jól ellenálló. A PVC lángállóság szempontjából, önkioltónak minősül, ez azért jó mert ha meggyullad, amint a külső a hatás megszűnik, a PVC is elalszik.

A PVC-n kívül még rengeteg nagyon elterjedt szigetelő anyag van, de napjainkban ez a leginkább használt szigetelés.

Az erősáramú kábelek szigetelés vizsgálata az MSZ 13207:2000 szabvány szerint történik. (0,6/1 kV-tól 20,8/36 kV-ig terjedő névleges feszültségű erősáramú kábelek és jelzőkábelek kiválasztása, fektetése és terhelhetősége, 2000. június)

Forduljon hozzánk bizalommal, ha érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálatra van szüksége. Mind az új, mind az üzembe-helyezés előtti, közhasználatban “nullás” felülvizsgálat elvégeztetésében.