Tűzvédelmi felülvizsgálat

Tűzvédelmi felülvizsgálat

Figyelem! Az új Villamos Biztonsági Felülvizsgálat leváltja a korábbi érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálatokat!

július 16-án új ITM-rendelet lépett életben a korábbi, 40/2017. (XII. 4.) NGM-rendelet (Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat) helyett, így az eddig megszokott érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálatokat egy bővebb felülvizsgálati forma, a Villamos Biztonsági Felülvizsgálat váltja fel. Mivel az új szabályozás nincs összhangban a korábbi törvényekkel és rendeletekkel, ahhoz, hogy a folyamat minden jogi elvárásnak megfeleljen, felülvizsgálatunk tartalmazza az új ITM-rendelet többletkövetelményeit is. A felülvizsgálati dokumentációhoz érintésvédelmi mellékletet, illetve szabványossági (tűzvédelmi) mellékletet csatolunk. Kérdései esetén lépjen kapcsolatba munkatársainkkal!

Amit a köznyelv tűzvédelmi felülvizsgálatként ismer, az nem más, mint az Erősáramú Berendezések Időszakos Felülvizsgálata (EBF) és dokumentáció készítése. A felülvizsgálat általános célja az elektromos berendezések szakszerű vizsgálata, az esetleges tűz-, illetve robbanásveszély megelőzése. Az eljárás során alaposan felmérjük az épületek, a bennük található villamos berendezések és azok bekötéseinek állapotát tűzvédelmi szempontból, illetve ellenőrizzük a túlterhelés-, valamint zárlatvizsgálatokat. A vizsgálat kiterjed továbbá az egyes helyiségek – tűzveszélyességi osztályuknak megfelelő – szerelésére is. Az eljárásnál az épület állagromlását is felmérik.

A felülvizsgálat során többek között sort kerítünk az üzembejárásra, tűzvédelmi szempontból átvizsgáljuk az elosztókat, vezetékeket, kábeleket, kötéseket és elektromos eszközöket. Természetesen munkánkat a tűzvédelmi és villamossági szabványok alapján végezzük. A felülvizsgálat szerint minősítjük az érintett területet az alapján, hogy az ott található villamos berendezések mennyire öregedtek el, esetleg veszélyt jelentenek vagy tüzet okozhatnak-e.

 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról.

Andrássy úti tűz

Hogy az Ön épülete ne legyen a lángok martaléka, vizsgáltassa felül szakemberrel!

Korábbi előíró rendeletek:

 • 28/2011. (IX.6.) BM rendelet (Országos Tűzvédelmi Szabályzat)
 • (9/2008. (II.22) ÖTM rendelet) bővebben
 • (BM 2/2002 I. 23. BM rendelet)
 • (MSZ 10900) előírásai szerinti időszakos felülvizsgálat
 • (35/1996 BM rendelet szerint, az OTSZ- kiadásáról)

A jelzett felülvizsgálatot az egyes kockázati osztály (korábban tűzveszélyességi osztályba való besorolás) szerint a közölt módon és rendszerességgel kell elvégeztetni.

3 évente: ha az érintett helyiségek, épületek, szabadterek A/B tűzveszélyességi osztályba tartoznak.

6 évente: ha az érintett helyiségek, épületek, szabadterek C/D/E tűzveszélyességi osztályba tartoznak.

IV. FEJEZET 12. § (5) A kockázat mértéke szerint az épület, önálló épületrész, a speciális építmény és a kockázati egység (zárójelben az általunk javasolt vizsgálati ciklus periódusa)

a) nagyon alacsony kockázati, NAK osztályba (ciklus 6 év),

b) alacsony kockázati, AK osztályba (ciklus 6 év),

c) közepes kockázati, KK osztályba (ciklus 3 év),

d) magas kockázati, MK osztályba (ciklus 3 év)

tartozik.

Korábban a telephely tűzveszélyességi besorolása számítás eredménye volt, mely meghatározza a teljes terület ciklikusságát! Azonban az „A”-„B” besorolású helyiségeket, szabadtereket 3 évente kell felülvizsgálni. Ma az MK és KK tűzveszélyességi kockázati osztály megnevezés a hivatalos terminológiai megfogalmazás.

Milyen feladatok hárulnak a vizsgált intézmény/terület tulajdonosára, üzemeltetőjére?

Az időszakos felülvizsgálatok rendszeres kivitelezésén túl az üzemeltető felelőssége a kiállított jegyzőkönyv megőrzése, valamint köteles az eljárás során felfedezett hibákat a megadott határidőn belül kijavíttatni.

Mi a további teendő a vizsgálat során felismert hibákkal?

Minden, a felülvizsgálat során megállapított hiba bejegyzésre kerül a minősítő okiratba, ahol a javítási határidő is fel van tüntetve. A megadott határidőre kell teljesíteni a javítást, és nyilatkozni a korrekcióról. A talált hibák javításának elmulasztása – hasonlóan a felülvizsgálati eljárás kihagyásához – tűzvédelmi bírságot vonhat maga után.

Tűzvédelmi eszközök

Tűzvédelmi eszközök

Miért válasszon éppen minket a tűzvédelmi felülvizsgálat elvégzésére?

 • Szakembereink többéves tapasztalattal bírnak ezen a területen. Csak felkészült, szakképzett, körültekintő felülvizsgáló, tervező és kivitelező kollégákkal dolgozunk.
 • A megrendelő a felülvizsgálat minősítő iratait a tűzvédelmi eljárást követően egy vonalas rajz- és fényképmelléklettel ellátva, két eredeti példányban kapja meg (kérésre felár ellenében) postán vagy az ügyfél saját telephelyén, személyesen.
 • A megrendelő kérheti az azonnali jegyzőkönyvkészítést is, melyet mobil irodai szolgáltatásunk segítségével tudunk teljesíteni. Ilyen módon az ország bármely pontján képesek vagyunk azonnali minősítő iratot prezentálni, kézi és gépi formában egyaránt.
 • A piaci igényeket figyelembe véve igény esetén a tűzvédelmi minősítést Adobe PDF formátumban ki tudjuk írni CD-re vagy DVD-re, valamint e-mailben is el tudjuk küldeni megrendelőinknek.
 • Amennyiben a felülvizsgálat azt mutatja, hogy elkerülhetetlen a javítás, ügyfeleink részletes kiviteli dokumentációt kérhetnek tőlünk, melyet a tűzvédelmi szolgáltatás anyag/díj kalkulációval együtt prezentálunk.
 • Áraink igen kedvezőek, mivel az együttesen megrendelt egyéb vizsgálatokat, valamint a vizsgált területet egyaránt figyelembe vesszük a kalkulációnál.

Mely intézmények/területek számára kötelező az időszakos felülvizsgálat?

 • lakóingatlanok
 • közintézmények
 • kereskedelmi intézmények
 • mezőgazdasági létesítmények
 • ideiglenesen áthelyezhető építmények
 • lakókocsik
 • szabadtéri villamos berendezések
 • vásárok, kiállítások
Forduljon hozzánk bizalommal, ha érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálatra van szüksége. Mind az új, mind az üzembe-helyezés előtti, közhasználatban “nullás” felülvizsgálat elvégeztetésében.