Villámvédelem

Villámvédelem

A tűzvédelem mellett a villámvédelem gyakran csak másodlagos fontosságú eljárásként kerül elő. Pedig nem árt tudni, hogy a villámcsapások és a hozzájuk kapcsolódó túlfeszültség minden évben jelentős károkat okoznak. Az esetleges csapások komoly veszélyforrást jelentenek az emberi életre és a villamos felszerelésekre egyaránt. A magánlakásokban, irodákban és üzemekben is egyre több a különösen értékes elektronikai eszköz és drága műszaki cikk. A jól megtervezett villámvédelem rajtunk kívül ezeket is megóvja a sérülésektől.

A villámvédelem 2 típusát különböztethetjük meg egymástól: A külső villámvédelem (villámhárító) arra hivatott, hogy potenciális becsapódási pontként a villámáramot a földbe irányítsa anélkül, hogy az balesetet, tűz- és egyéb károkat okozna. A belső villámvédelem ezzel szemben a villámcsapás által előidézett túlfeszültség ellen nyújt hatékony védelmet.

Villámvédelem felülvizsgálata, tervezése, kivitelezése

Az 54/2014 (XII.5.) BM rendelet rendelkezik az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról, s azon belül a villámvédelem kapcsán felmerülő felülvizsgálatról. A tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálatot az előírt rendszerességgel (3, ill. 6 évente) végre kell hajtani.

Korábbi előíró rendeletek:

 • (9/2008. (II.22) ÖTM rendelet) bővebben
 • (BM 2/2002 I. 23. BM rendelet)
 • (MSZ 274) szabvány szerinti kivitelezés, villámvédelmi felülvizsgálat

A hatályos jogszabályok szerint a tűzvédelmi villámvédelmi vizsgálatnak két fő módozata létezik: a villámvédelem üzembe helyezése előtti vizsgálata létesítéskor (megfelel-e az előírásoknak?); valamint az időszakos felülvizsgálat, melynek során a villámvédelem állapotát ellenőrzik.

Nem norma szerinti villámvédelem

Az MSZ 274 előírásai alapján épített villámhárító. Felújítási és javítási munkálatoknál az építés idején hatályos szabványhoz kell tartani, vagy a legutóbbi felülvizsgálatkor érvényes műszaki előírásokhoz. Új felfogó helyreállításánál/visszaépítésénél az MSZ 274 szerint kell eljárni. Ezen villámhárítók vizsgálata a ’nem norma szerinti’ felülvizsgálat előírásai alapján zajlik.

Norma szerinti villámvédelem

Norma szerinti védelemről beszélünk, amikor a létesítmény villámvédelmének tervezési, kivitelezési és javítási munkálatai igazodnak az MSZ EN 62305 előírásaihoz.

Kockázatelemzéssel mérik fel, indokolt-e a villámvédelem az építmény számára. Amennyiben igen, úgy a tervező instrukciót követve kell nekilátni a kivitelezésnek. Már az építkezés alatt szükséges a felülvizsgálata (fényképes melléklettel) azon részeknek, melyeket a további munkálatok el fognak takarni.

Milyen gyakran kell az előírt tűzvédelmi villámvédelmi vizsgálatot elvégeztetni?

Ez mindig a vizsgálandó épületek, telephelyek, szabadterek tűzveszélyességi osztályától függ, melyeket A-E fokozat szerint osztanak be.

A/B tűzveszélyességi osztály esetén az adott épületeket 3 évente kell villámvédelmi szempontból vizsgálni.

C/D/E tűzveszélyességi osztály esetén az épületeket 6 évente kell villámvédelmi szempontból vizsgálni.

Ki végezhet villámvédelmi felülvizsgálatot?

Csak és kizárólag olyan személy, akinek megvan a szükséges erősáramú előképzettsége és legalább 3 év gyakorlati tapasztalatot tudhat maga mögött. Sikeresen teljesítette a villámvédelmi felülvizsgáló tanfolyamot, és OKJ-s villámvédelmi felülvizsgáló képesítéssel rendelkezik.

Villámvédelemi felülvizsgálat profiktól – miért válassza cégünket?

 • A villámvédelmi minősítést az ügyfél igényei szerint két eredeti példányban személyesen, a telephelyen adjuk át, vagy postán küldjük el. A minősítés részét képezik a helyszín- és épületrajzok, fényképmellékletek és a szerkesztések a szükséges metszetekkel.
 • Rajzmelléklet nem csak pluszszolgáltatás, hanem bizonyító erejű a levezető áramúthosszok számításához, valamint a gördülő gömb, és védőszögek illusztrálásához.
 • Minden felülvizsgálónk és tervezőnk gyakorlott, képzett szakember, és rendelkezik MSZ EN 62305 különbözeti vizsgákkal.
 • Több éves tapasztalatunk van a villámvédelem területén. A villámvédelmi, tűzvédelmi vizsgálatot mindig fokozott körültekintéssel végezzük.
 • Ha a megrendelő úgy kívánja, a minősítő iratot Adobe PDF formátumban, digitális formában is át tudjuk adni, e-mailben elküldve, vagy CD-re, DVD-re kiírva.
 • Mobil irodai szolgáltatásunk lehetővé teszi, hogy szükség esetén azonnal is ki tudjuk állítani a jegyzőkönyvet kézi és gépi formában is, az ország bármely részében.
 • Ha a vizsgálat kimutatja, hogy feltétlenül a villámvédelem javítására van szükség, a megrendelő részletes kivitelezési tervet is kérhet tőlünk, (akár különböző anyag- és gyártó specifikációval kalkulálva több verziót is).
 • Szerkesztéseink szerint a felfogó rudakkal vagy csúcsokkal kialakított villámvédelmi berendezések akár 20-40 %-kal is csökkenthetik a védelmi költségeket.
 • Ajánlataink kialakításakor az együttesen megrendelt egyéb vizsgálatokat, valamint a vizsgált területet egyaránt figyelembe vesszük.

Kivitelezők számára egy kölcsönösen előnyös keretszerződést ajánlunk, mely folyamatos kedvezményeket biztosít. Munkájukat már az építés korai fázisában igyekszünk megkönnyíteni, hogy az átadás átvétel folyamatát minél inkább lerövidítsük és meggyorsítsuk.

Mit tartalmaz a villámvédelmi jegyzőkönyv?

A villámvédelmi rendszer vizsgálatának dátumát, a létesítmény nevét a vizsgálati határok feltüntetésével. Tartalmazza továbbá, hogy mely szabványok szerint jártak el az ellenőrzés során, eltérési engedély esetén annak iktatási számát. Felsorolja a kapcsolódó okmányok és bizonylatok adatait, a felülvizsgálati minősítést, mely igazolja, hogy a villámvédelem eleget tesz-e a biztonsági feltételeknek, rendeltetésszerű használatra alkalmas-e.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálatra van szüksége. Mind az új, mind az üzembe-helyezés előtti, közhasználatban “nullás” felülvizsgálat elvégeztetésében.