Mitől intelligens épület?

Intelligens épület

Az „intelligens épület” kifejezésben az intelligens jelző a beépített elektronikus eszközök egymással és egy központi irányító rendszerrel való összekapcsolására utal. Az intelligens épületek (angolul ’Home automation’ vagy ’Domotics’) nemcsak kényelmi szempontból járnak előnnyel, hanem biztonságtechnikailag és energiamegtakarítási szempontokból is.

Legegyszerűbb példa az intelligens épületekben található rendszerre az, amikor a világítást és hőszabályozást kapcsolják össze és teszik központilag irányíthatóvá annak érdekében, hogy energiát takarítsanak meg (fűtés lekapcsolása, ha elhagyják a házat) vagy a kényelmi szintet növeljék (az éppen hazaérkezett lakó igényének megfelelő hőmérséklet, világítás).

Azonban az épületek berendezéseinek fejleszthetősége már túlmutat a világításon és hűtő-/fűtő berendezések szabályozásán. Installálhatóak még eső esetén bezáródó aklakok, érkezésre bekapcsolódó rádió, televízió, vagy egyéb szórakoztató berendezések, és az éppen fogyóban lévő élelmiszerek leltárba vételét elvégző hűtőszekrény (sőt, akár online meg is rendelheti ami szükséges). Az energia- és időmegtakarítás mellett azonban fontos megemlíteni, hogy központi rendszerüknek köszönhetően az intelligens épületek képesek veszélyhelyzet, például tűz esetén feltűnőbb, összetettebb jelzésekkel felhívni a lakók figyelmét a veszélyesetre: folyamatosan ki-be kapcsoló világítás, riasztás a szórakoztató berendezések hangszóróján és/vagy képernyőjén keresztül. Ráadásul a központi rendszer az éppen távollévő tulajdonos telefonjára is tud riasztást küldeni, vagy a tűzoltóságot értesíteni.

Ezekből a példákból láthatjuk, hogy az intelligens épület nemcsak kényelmes, hanem takarékos és biztonságos is.

Csábítóan hangzik? Keresse fel cégünket, kérjen ajánlatot, és munkatársaink elvégzik otthonának intelligens épületté való átalakítását!

Vélemény, hozzászólás?