A nyárral együtt megjöttek a viharok is – hogyan védekezhet a károk ellen?

villámvédelem

Az elsősorban a nyári időszakban jellemző viharok miatt meglehetősen gyakoriak az ingatlanokat érő villámcsapás- és tűzkárok. Négy év alatt több mint 200 ezer villámcsapás és közel 31 ezer tűzkárra fizettek kártérítést a biztosítók –  Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A szövetség adatai szerint 2010. január 1-je és 2014. május 30-a között 214 259 villámcsapás okozta kárt regisztráltak a biztosítók, amiből közel 106 ezer a villámcsapás okozta közvetlen, több mint 108 ezer pedig a villámcsapás másodlagos hatásának volt betudható. A villámcsapások miatti károkra a biztosítók összesen 17 milliárd forintot fizettek ki.

Hogyan védekezzünk?

A lakásbiztosításon kívül a villámvédelemnek, a megfelelő prevenciónak is jelentős szerepe van. Ilyen megelőző jellegű műszaki intézkedés a tűzkárok, valamint a túlfeszültség elleni védelem.

„Az épületek energetikai korszerűsítésére alkalmazott hőszigetelések, az elektronikus eszközök egyaránt növelhetik a villámcsapás hatására bekövetkező károk gyakoriságát, súlyosságát” – magyarázza Kruppa Attila, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Tűzvédelmi Munkabizottságának vezetője.villámvédelmi intézkedések

Növekszik a villámvédelmi intézkedések jelentősége, amelyekkel megelőzhetőek ezek a károk, és az ezekből fakadó veszteségek, kellemetlenségek. „A megbízható villámvédelem kialakítása összetett feladat, ehhez mindenképpen érdemes épületvillamossági szakember segítségét kérni” – tette hozzá a szakember.

Teljes cikk: privatbankar.hu

Fotó: Asztalos Tibor

Vélemény, hozzászólás?