EPH bizonylat

EPH bizonylat

Egyen Potenciálra Hozás gáz üzembe helyezéshez

Bevett gyakorlat ma már minden gázszolgáltatónál, hogy új és meglévő gáz csatlakozáskor, illetve átalakításkor EPH bizonylat meglétéhez kötik az engedélyek kiadását. Az EPH vizsgálat célja, hogy elektromos szempontból vizsgálja meg a kérdéses berendezés, épületrész, illetve ezek gáz és erősáramú hálózatát.

Ebben kívánunk segítséget nyújtani megrendelőnknek. Kiemelten gyors vizsgálatunkkal, valamint a helyszínen kiállított minősítő irattal kedvező árakon.

Alap esetben az EPH rendszer fő szempontjai a következők:

  • Mért és méretlen gázcső összekötése elektromosan megfelelő vezetővel.
  • PE-N vezető szétválasztási pontjánál (általában a lakás kis elosztója) a PE sínre (föld sín) érkező EPH gerincvezető bekötése. (általában 4 mm2 Cu flexibilis zöld-sárga vezető)
  • EPH csomópont (többnyire a cirkó alatt) kialakítási helyére beérkező összes csővezeték összekötése.

További EPH bekötési követelmények melyek nem függnek össze szorosan a gáz hálózatra csatlakozás feltételeivel, de szerves részét képezi az EPH hálózatnak:

Az EPH csomópontba be kell kötni, vagy közvetlenül, vagy az EPH gerinc vezetékre csatlakozó többi EPH csomóponton keresztül:

  • Villámvédelmi földelőt
  • Érintésvédelmi (potenciálrögzítő „TN rendszer esetén”) földelőt
  • 5 méternél hosszabb, vagy szintet elhagyó minden fémszerkezetet és egyéb nagy kiterjedésű fém részeket. (kád, zuhanytálca, különböző tartályok, stb…)
  • Túlfeszültség védelmi szempontok miatt: gyengeáramú hálózatok árnyékolása (TV, megfigyelő rendszer, telefon, riasztó, számítógépek hálózat, stb…)

Hely hiányában és a változatos egyedi kialakítások miatt javasoljuk szakember bevonását a megfelelő rendszer kialakítására, felülvizsgálatára.

Emlékeztető az Érintésvédelmi Munkabizottság 2008. október 1.-i üléséről

Felmerült, hogy a tavaly életbe lépett új gázbiztonsági műszaki szabályzatra hivatkozva a gázszolgáltató vállalatok csak olyan helyen engedik meg villamos hálózati csatlakoztatású gázkészülékek bekapcsolását, ahol az ezt tápláló villamos hálózatba 100 mA-es vagy ennél érzékenyebb áram-védőkapcsoló van beiktatva. A jelenleg rendelkezésünkre álló szövegben ez ugyan valóban szerepel, de a IV. fejezet 3.5.4.1. szakasz-száma alatt, s ebben a példányban a 3.5. alfejezet csupán a 140 kW-nál nagyobb hőteljesítményű készülékekre, illetve egy helyiségben lévő több készülék esetén az ennél nagyobb összteljesítmény esetén érvényes. Cserpák János tájékoztatása szerint azonban ezt a gázszolgáltatók az ennél kisebb hőteljesítményű, tehát háztartási készülékeknél is megkövetelik. (Az ülés után sikerült tisztázni, hogy „A gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések létesítési és üzemeltetési műszaki-biztonsági szabályzata” GMBSZ nem rendeleti úton, hanem a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal igazgatója által került kiadásra, s szövege ennek honlapjáról tölthető le. Ennek IV. 3.5.3. és 3.5.4 pontjai foglalkoznak villamos kérdésekkel.). A „villamos berendezések” címet viselő 3.5.3. szakasz valóban csupán olyan követelményeket (pl. kapcsoló elhelyezése, gázérzékelő) tartalmaz, ami csak a nagy készülékeknél lehet indokolt. A „gázkészülékek erősáramú villamos hálózatra csatlakoztatása” című 3,5.4 szakasz jogilag ugyan szintén csak ezekre érvényes, műszakilag azonban a háztartási készülékeknél is indokolható, s a gázszolgáltatók ezt ezeknél a készülékeknél is megkövetelik. Ez az áram-védőkapcsoló alkalmazásának követelményén kívül tartalmazza még azokat a követelményeket (pl. a fémharisnyás gázcsatlakozás áthidalása, a gázcsőhálózatnak az EPH-ba való bekötése) is, amelyeket munkabizottságunk 2001 ápr. 4.-i ülésén javasolt.

Alább tekinthető meg az általunk kiállított alap „VI. EPH bizonylat” formátuma.

EPH bizonylat

Forduljon hozzánk bizalommal, ha érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálatra van szüksége. Mind az új, mind az üzembe-helyezés előtti, közhasználatban “nullás” felülvizsgálat elvégeztetésében.