Kéziszerszámok időszakos felülvizsgálata

A kéziszerszámok időszakos felülvizsgálata az alábbi rendelet értelmében meghatározott időszakonként kötelező:

…kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon évenként szerelői ellenőrzéssel…” kell eleget tenni a villamos gépeket üzembetartó vállalatnak, vállalkozásnak.

  • Villamos kéziszerszámnak minősül az az erősáramú berendezés, melyet a munkavégzés alkalmával kézben tartunk. Tehát a kézi fúrógép, és az egykezes sarokcsiszoló igen, de nem minősül kéziszerszámnak az oszlopos fúrógép, vagy az asztali köszörű.
  • Munkaterületen, illetve műhelyben üzem közben áthelyezhető berendezéseket a rendelet ugyan nem kötelezi vizsgálatra, de célszerű az időszakos éves felülvizsgálat alkalmával ellenőriztetni. Pl: betonkeverő, munkapados gyors daraboló, tégladaraboló, stb.
  • Ugyanakkor mind érintésvédelmi, mind a fentiek értelmében a hegesztőgépeket is felül kell vizsgálni, a berendezésekre előírt többlet vizsgálatokkal.

 

kéziszerszámok időszakos felülvizsgálata

Szokványos kéziszerszámok

kéziszerszámok időszakos felülvizsgálata

Üzem közben áthelyezhető berendezés

kéziszerszámok időszakos felülvizsgálata

Üzem közben áthelyezhető berendezés

Forduljon hozzánk bizalommal, ha érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálatra van szüksége. Mind az új, mind az üzembe-helyezés előtti, közhasználatban “nullás” felülvizsgálat elvégeztetésében.