Érintésvédelmi ellenőrzés a balesetek elkerülésére

Érintésvédelmi ellenőrzés a balesetek elkerülésére

Az áramütéssel kapcsolatos balesetek az esetek nagy százalékában a megfelelő óvintézkedések betartásával megelőzhetők, még akkor is, ha az áramütés olyan hibából ered, amit a felhasználó nem képes előre jelezni. Éppen ezért rendkívül fontos az időszakos érintésvédelmi ellenőrzés.

Mi is az az érintésvédelmi felülvizsgálat?

Az érintésvédelem gyakorlatilag egy biztonságtechnikai rendszer, ami akkor is megvéd az áramütéstől, amikor valamilyen szigetelési hiba lép fel. Az érintésvédelem tehát azoknak a felületeknek a védelmét jelenti, amelyek normál esetben nincsenek feszültség alatt, de valamilyen meghibásodás következményeképp akár veszélyes mértékben is feszültség alá kerülhetnek. Az érintésvédelmi felülvizsgálat során az ilyen rendszerek biztonságos működését ellenőrzik.

Fontos a rendszeres érintésvédelmi ellenőrzés

Az érintésvédelmet a villamoshálózat kialakításával egyidejűleg kötelező kialakítani a megfelelő, hatályos szabványok szerint, majd átadás előtt el kell végezni az érintésvédelmi felülvizsgálatot is. Fontos ugyanakkor, hogy ezek után rendszeres időközönként szintén szakember ellenőrizze a rendszer biztonságos működését.

Az érintésvédelmi ellenőrzés megtörténhet szabványossági felülvizsgálat, illetve szerelői ellenőrzés keretében is. A vizsgálat során szükséges erősáramú méréseket végezni, ellenőrizni, hogy a megfelelő védelmi berendezéseket és biztosítékokat szerelték-e be, megvizsgálni azok épségét, valamint a védővezető folytonosságát és szabványosságát.

Műszeres érintésvédelmi felülvizsgálat

Az érintésvédelmi felülvizsgálat magas szintű, pontos módszere a műszeres szabványossági felülvizsgálat, melynek során az arra szakosodott, vizsgával is rendelkező szakemberek különleges méréseket végeznek a kapcsolókészülékeken. Az ellenőrzéstől függően az érintésvédelmi felülvizsgálatról dokumentáció vagy szerelői ellenőrzési napló készül.

Vélemény, hozzászólás?